A rumok a sokoldalúságuk, gazdag ízviláguk miatt világszerte kedveltek és tökéletes választások számos alkalmazásra. Ez az egyik legnépszerűbb szeszes ital a világon, amit kimondottan a karibi térségben és Latin-Amerikában kedvelnek.
Ez az alkoholos különlegesség a cukornád melaszából vagy közvetlenül cukornád léből készül és jellegzetes aromáját a lepárlás, valamint az érlelési folyamatok adják. A rumok többféleképpen kategorizálhatóak, attól függően, hogy miként készülnek, milyen hosszan érlelik és milyen ízesítésekkel gazdagítják.
A rumok különféle típusai
A fehér fajta általában rövidebb ideig érlelt és gyakran szűrt, hogy eltávolítsák a színt, így marad tiszta és világos. Az arany típusok közepesen hosszú érlelést kapnak, ami aranyszínű árnyalatot és gazdagabb ízvilágot biztosít. A sötét vagy barna rumok hosszú érlelésen mennek keresztül tölgyfahordókban.
A Spiced változatok különféle fűszerekkel gazdagítottak, mint a fahéj, a szegfűszeg, a vanília és a bors. Ott vannak a prémium kategóriák is, amiket gyakran sokkal hosszabb ideig érlelnek és a kiszerelésük is limitált.